Ferštapen uzvraća udarac

Aktuelni svetski šampion Maks Ferštapen je trijumfovao u Saudijskoj Arabiji i uzeo prvu pobedu ove sezone.

Trka

Serhio Perez je sa pol pozicija poveo kolonu na startu ispred Šarla Leklera, i Maksa Ferštapena koji je uspeo da obiđe Karlosa Sainca u prvoj krivini. U narednim krugovima situacija na čelu kolone je bila mirna, dok su žestoku borbu vodile dve Alpine. Fernando Alonso je napadao Estabana Okona koji nije uopšte popuštao svom timskom kolegi. Borba je trajala sve dok tim nije rekao Okonu da ostane iza Alonsa.

slika

U 15. krugu Ferari je hteo da menja gume Lekleru, ali uplašeni od underkata Red Bul je uveo Pereza u boks. Lekler je ostao na stazi, dok je Perez prešao na tvrde gume. Kako je Serhio izašao na stazu, tako je Latifi završio u zidu na poslednjoj krivini i izazvao izlazak sigurnosnog vozila. Svi ostali su sada imali priliku da stave sveže gume, a Perez je ostao u nepovoljnom položaju. On je pao na 3. mesto izguravši Sainca koji je izlazio iz boksa. Kasnije je morao da mu vrati poziciju i tako ostao na 4. mestu. Lekler je sada vodio trku ispred Ferštapena.

U 36. krugu Alonso je imao problema sa motorom i bio je primoran da uspori i polako dovede bolid do garaže, a vrlo brzo je i Rikardo takođe imao problema. Njemu se bolid ugasio pred sam pitlejn. Ovo je izazvalo virtualno sigurnosno vozilo, ali pitlejn je morao da bude zatvoren, tako da Luis Hamilton nije mogao da se reši tvrdih guma na kojima je bio od samog početka.

slika

U 41. krugu trka je nastavljena a vođa trke Lekler se našao na udaru Ferštapena koji je sada bio samo na pola sekunde razmaka. Tako je Holanđanin uspeo da obiđe Leklera na poslednjoj krivini ali je vozač Ferarija povratio mesto na startno-ciljnom pravcu. Već u narednom krugu niko od vozača nije želeo da prvi prođe kroz DRS liniju, pa je tako Maks blokirao točkove a vozač iz Monaka zadržao prvo mesto. Velika borba volida se između ova dva vozača a Ferštapen je posle boljeg kruga uspeo da na pravcu obiđe Leklerka i zadrži prvo mesto. Ferari nije imao odgovor na Red Bulovu superiorniju brzinu na pravcima i Ferštapen je ostao ispred i prvi prošao kroz cilj. Sainc i Perez su ostali na 3. i 4. mestu, Džordž Rasel iza njih, a Esteban Okon je na kraju uzeo 6. mesto. Lando Noris je uzeo Meklarenu bitno 7. mesto, nakon užasne trke u Bahreinu. Iza njega su bili Pjer Gasli i Kevin Magnusen, a na 10. mestu je završio sedmostruki šampion Luis Hamilton koji je na radiju pitao da li uopšte postoji bod za tu poziciju.

slika

Reakcije vozača

Maks Ferštapen
"Bilo je dosta teško, ali ovo je dobra trka. Jako smo se borili na čelu. Pokušali smo da igramo i na duže staze. Oni su bili dosta brži u krivinama a mi na pravcima. Ipak, gume su se dosta brzo trošile. Mogli ste da vidite da smo i na kraju bili brži. Nije bilo lako da se izvuku trikovi na poslednjoj krivini, ali sam uspeo da ostanem ispred ali je on bio dosta brz i uz pomoć DRS-a."

Šarl Lekler
"Pokušavao sam da povučem pametne poteze, ali to nije bilo dovoljno. Baš sam uživao u trci. Bilo je intenzivno, ali fer trkanje i svaki put bi trebalo da bude tako. Bilo je zabavno, ali naravno da sam razočaran što nisam pobedio. Malo je falilo. Imali smo potpuno drugačije podešene bolide. Mi smo bili brži u krivinama, ali spori na pravcima i bilo mi je jako teško da se branim protiv Maksa. Ipak, tako je kako je. On je obavio sjajan posao i svaka mu čast."

Karlos Sainc
"Bilo je baš blizu sa Serhiom kod mog povratka na stazu. Mislim da nije imao sreće sa vozilom bezbednosti. Pravila su takva kakva su. Zadržao sam treće mesto iako su oni bili jako brži u poslednjih deset krugova kada se trka nastavila. Mislim da sam napravio određeni napredak od Bahreina. Fali mi još koja desetinka, ali se polako bližim cilju."

Luis Hamilton
"Sve je bilo dobro sve do momenta kada sam trebao da odem na servis. Moraću da popričam sa timom. Mučio sam se, ali sam uspeo da uzmem jedan poen. Ne mislim da se nešto mnogo promenilo u odnosu na trku od pre nekoliko dana. Nisam mogao da pratim Haas, oni su bili dosta jaki, a nas čeka još puno posla to je sigurno. Na startu sam se mučio da zagrejem gume, ali je kasnije to bilo bolje i mogao sam da uzmem neke pozicije."

1 Max Verstappen Red Bull
2 Charles Leclerc Ferrari
3 Carlos Sainz Ferrari
4 Sergio Perez Red Bull
5 George Russell Mercedes
6 Esteban Ocon Alpine
7 Lando Norris McLaren
8 Pierre Gasly AlphaTauri
9 Kevin Magnussen Haas
10 Lewis Hamilton Mercedes
11 Guanyu Zhou Alfa Romeo
12 Nico Hulkenberg Aston Martin
13 Lance Stroll Aston Martin
14 Alex Albon Williams
15 Valtteri Bottas Alfa Romeo
16 Fernando Alonso Alpine
17 Daniel Ricciardo McLaren
18 Nicholas Latifi Williams